CASA A SA FAROLA. CIUTADELLA, MENORCA

La casa ocupa un solar situat a primera línea de mar, sobre el camí de vora que dona accés al far del port de Ciutadella, a Menorca. Les vistes són totalment obertes sobre la ciutat antiga i cap a l’horitzó; els dies clars s’arriba a veure l’illa de Mallorca, que es retalla a l’horitzó cap al sud-oest. 

 

Es desenvolupa en planta baixa i, parcialment, en planta pis, i està organitzada a partir de criteris bioclimàtics tradicionals en l’arquitectura mediterrània. La forma d’U oberta a llevant configura un pati central que facilita la ventilació creuada de les dependències principals i la formació de corrents convectius, garantia d’una ventilació natural adequada, tant en el cicle d’estiu com en el d’hivern. L’entrada de la làmina d’aigua de la piscina al pati redunda en aquest objectiu, ja que contribueix al control climàtic per la seva elevada inèrcia tèrmica i capacitat d’evaporació.

 

Totes les dependències principals de la casa tenen vistes al mar i assolellament directe, regulable amb recursos passius. El porxo davant de l’espai, que agrupa sala, menjador i cuina, orientat a migdia i amb vistes al mar, i les persianes venecianes a les balconeres garanteixen el control solar adequat a l’estiu i l’entrada de sol a l’hivern.

 

La planta baixa és totalment oberta, amb visuals creuades de gran abast a través del pati central i cap al mar. Tan sols es privatitzen els tres dormitoris i els seus banys. Al pis superior hi ha el dormitori principal, tractat com un apartament utilitzable per a estades curtes, independentment de la resta de la casa. Al soterrani hi ha el garatge i les dependències de serveis tècnics.

 

La casa es planteja a partir de volums simples, amb cobertes planes practicables o enjardinades. Les façanes es resolen amb tecnologia de façana ventilada i amb la fulla exterior de marès blanc, la pedra calcària local. Les fusteries i les persianes venecianes exteriors són d’alumini anoditzat de color bronze fosc.

 

La part de solar que no s’edifica s’ha enjardinat amb espècies vegetals autòctones. La tanca que dona al camí s’ha fet a la manera tradicional, amb pedra seca rematada amb encadenat. Tant la porta com la portella d’accés de vehicles estan fetes amb estructura i xapa d’acer preoxidat.

Projecte: Adolf Martínez / Josep Lluís Sisternas, arquitectes MSA+A

Col·laboradora: Alessandra Semeraro, arquitecta MSA+A

Direcció d’execució: José Luis Garcia, arquitecte tècnic

Estructura: Juan Pablo Rodríguez / Ignacio Vallet, arquitectes MSA+A

Instal·lacions: Josep Boltaina, enginyer tècnic industrial / Yolanda Boto, arquitecta MSA+A

Interiorisme: Beatrice Askanazy, Matèria

Promotor: Bay Coast Construcción y Diseño SL

Constructor: Conrado Ass.

Superfície construïda: 490 m²

Cronologia: Projecte, 2006-2007; Construcció, 2007-2008

Fotografia: Adrià Goula