EDIFICI D’HABITATGES SOCIALS PER A JOVES ENCUNY, 7. BARCELONA

El projecte, destinat a habitatges de promoció pública en règim de lloguer per a joves, se situa en un solar de la Zona Franca de Barcelona, en una antiga illa industrial transformada en conjunt terciari, el Districte 38 Barcelona Àrea de negocis.

 

Es proposa un edifici de planta plegada en L, de dotze pisos d’alçada, organitzat a partir de dos passadissos perpendiculars, que disposen de llums i vistes en els seus extrems. Aquests espais de circulació proporcionen accés als habitatges i faciliten el registre de tots els serveis i les instal·lacions sense necessitat d’accedir als edificis. El nucli d’escales i ascensors, en posició central, i coincidint amb l’encreuament dels dos passadissos, ocupa l’únic espai de la planta que no té façana. El plec de l’edifici configura un pati d’accés exterior orientat a sud.

 

Es tracta d’un edifici compacte del qual s’eliminen alguns habitatges de cantonada als pisos superiors, de manera que se’n redueix el volum progressivament i se n’escurcen les arestes, fet que contribueix a generar un edifici més esvelt i complex. Aquesta singularitat volumètrica resulta apreciable des de les visions més distants, que són moltes, ja que l’edifici té perspectives obertes tant cap al carrer de l’Encuny, el passeig de la Zona Franca i la ronda Litoral, com cap a nombrosos punts de la muntanya veïna de Montjuïc. Les cobertes que es formen a diferents altures com a conseqüència de les reduccions del volum edificat es tracten com a terrats comunitaris.

 

Les façanes es proposen tenses, formades per tres fulles independents i construïdes en sec amb tecnologia de façana ventilada. Es resolen amb una única fusteria tipus i s’estructuren sobre la base d’una malla modular estricta de plens i buits. Per tal d’accentuar l’esveltesa aparent de l’edifici s’apliquen tres recursos compositius: les finestres s’agrupen verticalment cada dues plantes, es disposen a portell en alçada, i se n’eliminen algunes irregularment en columnes alternes a la part superior de les façanes.

Projecte: Adolf Martínez / Josep Lluís Sisternas, arquitectes MSA+A

Col·laboradora: Milena Ibáñez, arquitecta MSA+A

Direcció d’execució: Itziar Mañá, arquitecta tècnica

Estructura: Juan Pablo Rodríguez / Ignacio Vallet, arquitectes MSA+A

Instal·lacions: Josep Boltaina, enginyer tècnic industrial / Yolanda Boto, arquitecta MSA+A

Promotor: Proviure CZF

Constructor: Copisa

Superfície construïda: 8.000 m²

Cronologia: Projecte, 2008-2009; Construcció, 2009-2011

Fotografia: Franc Jobar. MSA+A